Zeszyty Babci Józi, część III
Uratowane przed zniszczeniem i ocalone od zapomnienia: Zeszyty Babci Józi, część III. Opis tego, czego uczone były nasze babcie i prababcie przed II wojną światową na kursach dla młodych gospodyń domowych.
Zeszyty w oryginale zostały zdigitalizowane, tj. zeskanowane i zapisane w postaci plików PDF. Materiał przygotowała i udostępniła Pani Alicja Wiązowska z Tarnowa.
Józefa Kmieć z domu Kapusta (1925-2008)
Babcia Józia to Józefa Kmieć z domu Kapusta (Fot. 1). W kursach prowadzonych przez siostry zakonne w Szynwałdzie koło Tarnowa uczestniczyła jako panna, przed 1 stycznia 1948 r., kiedy to wyszła za mąż. Razem z nią w kursach uczestniczyła jej młodsza siostra Franciszka.
Fotografia 1. Babcia Józia jako nastolatka – zdjęcie wykonane na zakończenie kursu. Bluzka, którą ma na sobie została przez nią uszyta i wyhaftowana na zajęciach z krawiectwa. Fotografia udostępniona przez Panią Alicję Wiązowską z Tarnowa.
Na zdjęciu prezentującym absolwentów kursu, Babcia Józia zajmuje miejsce pierwsze od lewej strony, w drugim rzędzie od dołu. Obok Babci Józi siedzi jej siostra Frania (Fot. 2).
Fotografia 2. Absolwentki kursu dla młodych kobiet, prowadzonego przez siostry zakonne w Szynwałdzie koło Tarnowa. Fotografia udostępniona przez Panią Alicję Wiązowską z Tarnowa.
Zeszyty Babci Józi.
Część IIIa (rozmiar pliku ZIP: ok. 19 MB)
Część IIIb (rozmiar pliku ZIP: ok. 19 MB)
Pingback: Artefakty dziedzictwa kulturowego (kulinarnego) – RuralStrateg
Pingback: Zeszyty Babci Józi, część IV – Dziedzictwo kulturowe Małopolski
Pingback: Ocalić od zapomnienia: Zeszyty Babci Józi, część IV – RuralStrateg
Pingback: O Szkole Gospodyń Wiejskich w Szynwałdzie – RuralStrateg
Pingback: Zeszyty Babci Józi – Dziedzictwo kulturowe Małopolski
Pingback: Tradycyjna kuchnia polska: Zeszyty Babci Józi, części I i II – RuralStrateg