Tradycyjna kuchnia polska: Zeszyty Babci Józi, części I i II

Tradycyjna kuchnia polska: Zeszyty Babci Józi, części I i II

Tradycyjna kuchnia polska: Zeszyty Babci Józi, części I i II

Pasjonatów poszukujących „starych” przepisów kuchni polskiej, ale także opisów w jaki sposób i czego uczone były nasze babcie i prababcie przed II wojną światową na kursach dla młodych gospodyń domowych zachęcamy do pobrania oryginalnych – Zeszytów Babci Józi.

Wydaje się już przesądzone, że przemiany technologiczne wyznaczyły kres historii diarystyki określanej przez kulturę pisma odręcznego i druku – otwierając jednocześnie epokę blogów, dzienników komputerowych, mediów społecznościowych oraz notatek cyfrowych. W tym miejscu można zadać pytanie czy ktoś jeszcze wykonuje (i przechowuje!) odręczne notatki, czy ktoś jeszcze pisze dzienniki, pamiętniki? W świetle tych przemian, szczególną wartość zyskują historycznie cenne zeszyty, które zostały zachowane i mają szansę trafić do szerszego grona odbiorców. Wiele diariuszy, dzienników, osobistych zeszytów i pamiętników nie miało tego szczęścia i w najlepszym wypadku wciąż czeka na uważną lekturę badaczy [Libich 2022].
Historycznej i praktycznej wiedzy dostarczają zeszyty uratowane przed zniszczeniem przez Panią Alicję Wiązowską z Tarnowa i prezentujące zapiski z kursów realizowanych dla młodych gospodyń wiejskich przed 1948 rokiem.

Zeszyty Babci Józi

Zeszyty zostały spisane w trakcie kursów dla młodych kobiet, które odbywały się w latach 40. ubiegłego wieku. Kursy prowadziły siostry zakonne w Szynwałdzie koło Tarnowa, a ich celem było przygotowanie kobiet do prowadzenia gospodarstwa domowego.
W zeszytach udokumentowano wiedzę jaką przekazywano naszym babciom i prababciom, niezbędną do prowadzenia gospodarstwa domowego.

Zeszyty Babci Józi dostarczają nie tylko historycznie cennej wiedzy na temat tradycyjnego, polskiego domu. Wystawiają także świadectwo dziedzictwu kulinarnemu regionu.

Zeszyty w oryginale zostały zdigitalizowane, tj. zeskanowane i zapisane w postaci plików PDF. Materiał przygotowała i udostępniła Pani Alicja Wiązowska z Tarnowa.

Zeszyty Babci Józi Zeszyty Babci Józi. Część I.
Przepisy kulinarne z lat czterdziestych ubiegłego wieku [rozmiar pliku WinRAR: ok. 35 MB].

Zeszyty Babci Józi Zeszyty Babci Józi. Część II.
Przepisy kulinarne z lat czterdziestych ubiegłego wieku [rozmiar pliku WinRAR: ok. 19 MB].

Pobierz część III

Źródła:
Libich, M. (2022). To straszne, ale ja tak muszę pisać. Dzienniki Anny Pogonowskiej – próba lektury. Sztuka Edycji. Studia Tekstologiczne i Edytorskie, 21(1), 73-84.

3 Comments

  1. Pingback: O Szkole Gospodyń Wiejskich w Szynwałdzie – RuralStrateg

  2. Pingback: Zeszyty Babci Józi, część III – Dziedzictwo kulturowe Małopolski

  3. Pingback: Zeszyty Babci Józi, część III – RuralStrateg

Comments are closed.

Skip to content